Hamilelikte Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Hamilelikte Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Epilepsi

Epilepsi, beyin içerisindeki sinir hücrelerinin anormal ve olağan dışı elektro-kimyasal boşalmalarından kaynaklanan bir nörolojik bozukluktur. Bu durum, sürekli tekrarlayan ve önceden tahmin edilemeyen nöbetler şeklinde kendini gösterir. Geçmişte, epilepsi hastası kadınlara hamile kalmamaları önerilirdi; ancak günümüzde gebelik takibinde sağlanan gelişmeler sayesinde, epilepsi hastası kadınların %90'ı sağlıklı bebekler doğurabilmektedir.

Epilepsi Hastalarının Gebe Kalması

Epilepsi hastası kadınlar, diğer kadınlarda görülebilecek jinekolojik problemleri yaşayabilir ve gebe kalmaları zorlaşabilir. Ancak, epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak gebe kalmanın zorlaştığı bilinmektedir. Bu nedenle, epilepsi hastalarının gebe kalmadan önce doktorlarına danışmaları önemlidir.

Gebe Kaldıktan Sonra Epilepsi Hastalığı

Epilepsi nöbetleri bayılma şeklinde de gerçekleşebildiği için, hamilelik sürecinde bu nöbetler bebeğin sağlıklı doğması için risk oluşturabilir. Hamile kalan epilepsi hastalarının yaklaşık üçte birinde nöbetler artarken, üçte ikisinde nöbetlerin değişmediği veya azaldığı gözlemlenmiştir. Nöbetlerin artma sebebi genellikle epilepsi ilaçlarıdır. Gebelik sırasında vücudun farklı çalışması nedeniyle ilaç değişikliği gerekebilir. Epilepsisi kontrol altına alınmamış hamilelerde nöbetler aşırı sıklıkta olabilir. Bu nedenle, hamilelikte epilepsi tedavisinde düzenli takip ve ilaç kullanımı hayati önem taşır.

Hamilelikte Epilepsinin Bebeğe Etkisi

Epilepsi nöbetlerinin boyutu, çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Epilepsiyi kontrol altına almayı başarmış ve kısmi veya yok denecek kadar az nöbet geçiren hamilelerde bebek en az düzeyde etkilenir. Ancak nöbetlerin boyutu arttıkça, bebeğe olan etkisi de artar. Bu nöbetler, zaman zaman anneye zarar verebilecek boyuta bile gelebilir. Tonik-klonik nöbet esnasında nefes alıp vermede kesintiler olabilir. Bu kesintiler anne için hafif olsa da bebekte oksijen eksikliğine yol açabilir. Nöbet sonrasında annenin kalp atışı yarım saat kadar yavaşlayabilir, bu durum da bebekte travmalara neden olabilir. Hamileliğin son üç ayında tonik-klonik nöbetler en büyük riski oluşturur çünkü bu dönemde bebeğin beyni gelişir ve oksijen ihtiyacı artar.

Hamilelikte Epilepsi İçin Kullanılan İlaçların Bebeğe Zararı

Hamilelikte kullanılan epilepsi ilaçlarının bebeğe ve anneye olan etkisi uzun yıllar araştırmalara konu olmuştur. Birden fazla epilepsi ilacının kullanılması durumunda bebekte anomali riskinin arttığı bilinmektedir. Epilepsi ilaçları, bebekte folik asit miktarını düşürerek omurilik ve beyin bozuklukları riskini artırabilir. Ayrıca, epilepsi hastası annelerden doğan bebeklerin, epilepsi hastası olmayan annelerden doğan bebeklere oranla 2-3 kat daha fazla anomali riski taşıdığı tespit edilmiştir. Antiepileptik ilaç sendromu, özellikle epilepsi ilacı kullanan annelerin bebeklerinde görülmektedir.

Bu durumlar arasında bazı doğumsal kalp hastalıkları, yarık damak, yarık dudak, omurga ve beyin defektleri, idrar yolu hastalıkları, zihinsel ve nörolojik bozukluklar bulunmaktadır. Doğumdan sonra bebeklerde K vitamini eksikliğinden kaynaklanan kan pıhtılaşma bozuklukları da tespit edilen hastalıklar arasındadır.

Hamilelikte Epilepside Bebek İçin Alınabilecek Önlemler

Epilepsi olan kişilerin hamileliklerini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek ve sağlıklı bir bebek doğurabilmek için alması gereken bazı önlemler vardır:

  • Hamile kalmadan önce uzman bir hekime danışılmalı ve tedavi geçmişi gözden geçirilmelidir.
  • Kullanılan epilepsi ilaçları kontrol edilmeli ve gerekli durumlarda ilaç değişikliği yapılmalıdır.
  • Folik asit alımı konusunda hekime danışılmalıdır; çünkü folik asit, bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir.
  • Hamilelik öncesinde veya sırasında alınan folik asit, bebeğin gelişimi için önemlidir.
  • Epilepsi ilaçları, vücudun folik aside karşı direnç oluşturabilir ve dışarıdan folik asit alımını gerektirebilir.

Hamilelik sürecinde düzenli kontroller yapılmalı ve doktorun önerilerine uyulmalıdır. Bu sayede, epilepsi hastası kadınlar sağlıklı bir gebelik geçirebilir ve sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özerkin

12 Temmuz 2024 Cuma

Epilepsi hastasıyım ve hamile kalmayı düşünüyorum, ancak kullanmam gereken ilaçlar nedeniyle bebeğimin sağlığından endişe duymalı mıyım? Hamilelik sürecinde nöbetlerim artarsa bebeğime zarar verir mi? Folik asit alımı bebekteki riskleri azaltır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özerkin,

Epilepsi ve hamilelik konusunda endişelerinizin olması gayet normal. Öncelikle, bu durumu doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmanız ve ona danışarak hareket etmeniz önemlidir. Kullandığınız ilaçların bebeğiniz üzerindeki etkilerini doktorunuz en iyi şekilde değerlendirecektir.

Hamilelik süresince nöbetlerin kontrol altında tutulması önemlidir, çünkü sık nöbetler hem sizin hem de bebeğiniz için risk oluşturabilir. Folik asit alımı, nöral tüp defekti gibi bazı doğumsal anomali risklerini azaltabilir, bu nedenle doktorunuzun önereceği doğru miktarda folik asit almanız faydalı olabilir.

Her hamilelik ve epilepsi durumu bireyseldir, bu nedenle doktorunuzla ortak bir plan oluşturmak en iyisi olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Türleri Nelerdir?

Epilepsi Türleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Miyoklonik Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Miyoklonik Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi