Epilepsi Öldürür Mü?Halk arasında "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi, doğum anında ya da daha sonraki zamanlarda beynin hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkan, kronik bir hastalıktır. Bu hastalık, taşıyan kişide istem dışı hareketlere neden olan nöbetlerle karakterize edilir. Epilepsi nöbeti, beyinde ani deşarjların meydana gelmesi durumudur. Bu deşarjlar, beynin mesajlarını geçici olarak durdurmasına veya karmaşık hale getirmesine neden olur. Nöbetler sırasında kol ve bacaklarda gerilme, bilinç kaybı, duyusal değişiklikler (görme, duyma, koku ve tat), konuşma bozuklukları gibi belirtiler gözlemlenir. Epilepsi hastasının bilinçsiz tutum ve davranışları, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Örneğin, bilinçsiz ilaç kullanımı veya tedavi sürecini yarıda kesmek tehlikeli bir davranıştır. Epilepsi Neden Olur?Epilepsi hastalığına yol açan sebepler arasında şunlar bulunabilir:
Epilepsi belirtileri, bebeklerden yetişkinlere kadar farklı yaş gruplarında farklı şekillerde görülebilir. En sık görülen belirtiler şunlardır:
Bu belirtiler hastadan hastaya farklı sıklık ve şiddette olabilir. Tedavi gören hastalarda belirgin düzelmeler görülebilir. Epilepsi Nöbet Türleri Nelerdir?Hekimler, çok kısa süreli dikkat kaybından uzun süreli havalelere kadar değişen 30'dan fazla nöbet türü tanımlamışlardır. Nöbetlerin ortaya çıkış sıklığı da değişkenlik gösterir; bazı hastalarda bir yıl içinde çok az nöbet görülürken, bazı hastalarda her gün çok sayıda nöbet görülebilir. Nöbetler genel olarak beyindeki anormal elektrik faaliyeti alanına bağlı olarak iki ana gruba ayrılır: "parsiyel" veya "jeneralize" nöbetler. Parsiyel NöbetlerParsiyel nöbetler, beynin sadece bir bölümünde olur ve sadece bir kısmını etkiler. "Fokal" olarak bilinen bu nöbetler aşağıdaki durumlarda görülebilir:
Jeneralize NöbetlerJeneralize nöbetler, beynin her iki tarafında birlikte görülen anormal aktivite sonucunda ortaya çıkar. Absans nöbetler, hastanın boşluğa dalıp gitmiş gibi görünmesi ve bilinç kayması şeklinde ilişkilendirilir. Epilepsi Nöbetinde İlk YardımNöbet sırasında, kişinin kendine ve çevresine zarar vermesini önlemek için ortam güvenli hale getirilmelidir. Örneğin, hasta nöbet geçirirken yere düşme ihtimaline karşı olası yaralanmaları önlemek için:
Epilepsi Tedavisi İçin Yapılacak ve Yapılmayacak DurumlarEpilepsi tedavisi, mutlaka doktorlar tarafından yönlendirilmelidir. Eczacı, sağlık personeli veya doktor olmayan kişilerin önerdiği reçeteler ya da başka hastaların kullandığı ilaçlar, bilinçsizce kullanıldığında ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, doktorlar tarafından yazılan ilaçlar kişiye özel olarak verilmelidir. |
hocam sevgilim 22 yaşında sarra hastalığı bayılma ve baş ağrısı var sürekli olmuyo nasil yardimci olabilirim ona
Cevap yazCansu hanım, sevgilinizin rahatsızlığıyla ilgili olarak öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurmanız en doğrusu olacaktır. Bu tür sağlık sorunları profesyonel bir değerlendirme gerektirir. Onun yanında olup moral vermek de çok önemli. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve stresten uzak durma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir. Geçmiş olsun.
Merhaba Cansu Hanım sara hastalığında mutlaka çevredeki insanlar kişinin sara rahatsızlığının olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bir kolye şeklinde ya da başta bir şekilde sara hastası olduğunu bildiren bir yazı fayda sağlayacaktır. Bunun yanında kişinin sara krizine neden olabilecek davranışlardan ve ortamlardan uzak olması da çok önemdir.
Bende kasılma elleri sıkma dişleri sıkma bide bayıldığı zmn ateşi çıkıyor kendine gence baş ağrısı el ayak ağrısı çekiyorum yardımcı olun
Cevap yazMerhaba Semra Hanım,
Anlattığınız belirtiler ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Kasılma, dişleri sıkma ve bayılma gibi durumlar nörolojik bir problemin habercisi olabilir. Ateşin yükselmesi, baş ağrısı ve el-ayak ağrısı da enfeksiyon veya başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu tür semptomları hafife almamak ve bir an önce bir sağlık profesyoneline başvurmak en doğrusu olacaktır. Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.
Merhaba meydana gelen baş ağrısı ve el ayak ağrısı sorunları da yine kasılmalara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Epilepsi rahatsızlığı teşhisi size de konulmuş ise kesinlikle ilaçlarınızı düzenli ve aksatmadan kullanmanız gerekmektedir. Bu rahatsızlığın farklı olarak herhangi bir müdahale yöntemi bulunmamaktadır.
Eşim diyaliz hastasi 3 4 yıldır diyaliz esnasinda nöbet geçiriyormuş ve senede 2 3 kez oluyordu epilepsi olduğunu yeni öğrendik tehlike boyutu nedir?ve düzelme ihtimali olurmu cvp verirseniz sevinirim
Cevap yazGeçmiş olsun. Diyaliz hastalarında epilepsi atakları bazen görülebilir. Bu durumun tehlike boyutu, atakların sıklığı ve şiddetiyle ilgilidir. Eşinizin doktoru, epilepsi tedavisi için ilaçlar önerebilir ve bu ilaçlarla atakların kontrol altına alınması mümkün olabilir. Ayrıca, diyaliz sırasında elektrolit dengesi ve diğer parametrelerin yakından izlenmesi de önemlidir. Doktorunuza danışarak en doğru tedavi yöntemini seçebilirsiniz.
Doktor Erhan bilir Ankarada onu tavsiye ederim.Ben o profesor sayesinde sifa buldum.
Cevap yazPinar hanım, tavsiyeniz için teşekkür ederim. Ankarada profesör Erhan'ı değerlendireceğim. Sizden olumlu geri dönüşler duymak umut verici. Sağlıklı günler dilerim.
Pınar hanım size bir sorum olcakti. benim de kız kardeşim epilepsi hastası. Ailecek Çok sikintili zamanlar gecirdik .kardesim ilac kullanmasina ragmen halen de nöbetleri devam ediyor.bizde ankarada oturuyoruz.bahsettiginiz doktor E. hangi hastane /klinikte çalışıyor.Kurban olduğum Allah ım su hayırlı günün vesilesiyle siz ve kardeşim olan tüm epilepsi hastalarini en kısa zamanda iyileştirir insallah.
Hocam sevgilim epilepsi hastasi nasil duzelir ve evlenmek istyorum problem olurmu
Cevap yazMerhaba sinan,
Epilepsi, doğru tedavi ve düzenli takip ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Sevgilinizin nöroloji uzmanına düzenli olarak gitmesi, doktorunun önerdiği ilaçları düzenli kullanması ve yaşam tarzında gerekli düzenlemeleri yapması önemlidir. Evlenme konusunda ise, epilepsi hastası olmak evlilik için bir engel değildir. Ancak, bu süreci birlikte daha rahat atlatabilmek için sevgilinizin hastalığı hakkında bilgi sahibi olmanız ve gerektiğinde ona destek olmanız önemli olacaktır. En doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi sevgilinizin doktorundan alabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba Sinan Bey, epilepsi rahatsızlıkları birçok kişiyi etkilemiş ve tıbbi olarak kesin bir tedavisi olmayan rahatsızlıktır. Genellikle doğuştan olan ve sonradan farklı edilen bu rahatsızlık hem erkeklerde hem de bayanlarda eşit oranda görülmektedir. Ancak tedaviler yapılır ise bu rahatsızlığın belirtileri ciddi anlamda azalmış olacaktır.
Merhaba epilepsi rahatsızlığı oldukça ağır rahatsızlıklardan biridir. Gerekli müdahaleler yapıldığı zaman etkileri yok denecek kadar az seviyelere indirilebilir. Bu nedenle gerekli olan tedaviler sık sık yapılmalıdır.
Followers
Followers
Followers