Miyoklonik Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Miyoklonik epilepsi, ani ve hızlı kasılmalarla karakterize edilen bir nöbet türüdür. Bu durum, kas gruplarında istem dışı hareketlere yol açar ve çeşitli türleri bulunur. Tedavi süreci, hastanın durumuna göre ilaçlar ve diğer yöntemlerle planlanır.
Miyoklonik Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
19 Ağustos 2024

Miyoklonik Epilepsi


Miyoklonik epilepsi, kas gruplarının istem dışı, ani ve hızlı kasılmalarının meydana geldiği bir nöbet türüdür. Bu nöbetler sadece yüz, gövde veya bir ya da birkaç ekstremitede ortaya çıkabileceği gibi jeneralize de olabilirler. Normal kişilerde ani ses veya ışık uyaranıyla ortaya çıkan sıçrama hali ve irkilmeler de bir tür miyoklonik kasılmadır. Normal kişilerde uykuya dalarken ortaya çıkabilen sıçramalar, absans ve tonik-klonik nöbetlerle birlikte olabilir. Miyoklonik epilepsi nöbetleri ani, çok kısa, sürekli, fleksiyon ya da ekstansiyon şeklinde kasılmaları kapsar. Bu kasılmalar tek ya da tekrarlayıcı olabilir ve senkron veya asenkron olabilirler. Bu kasılmalara uykuya dalarken ve uyanırken sıkça rastlanmaktadır.

Miyoklonik Epilepsi Türleri


  • Süt Çocuğunun Benign Miyoklonusu: Bebeklerde görülen ve bebeklikte başlayan boyun, gövde ve ekstremitelerle sınırlı miyoklonik hareketlerin bir arada olmasıyla kendini gösterir. Bu durum infantil spazm ile karışabilir, ancak EEG normal seyrindedir. Prognoz iyi olup bebek 2 yaşına gelince ortadan kaybolur. Antikonvülzan tedavi gerekli görülmez.
  • Erken Çocukluk Çağı Tipik Miyoklonik Epilepsi: Bu ataklar başlamadan önce çocuk tamamen normal ve sağlıklıdır. Ortalama olarak 6 ay-4 yaş arasında görülür. Bazı çocuklarda günde birkaç kez yaşanırken, bazılarında bu durum değişkenlik göstererek birkaç haftada bir yaşanabilir. Bazı çocuklarda ise grand-mal nöbetleri görülebilmektedir. Ailelerin üçte birinde hastalık öyküsü vardır. EEG'de hızlı diken dalga görülür. Uzun dönemde prognozu genellikle iyidir. Bu durum sonrasında bazı çocuklarda mental retardasyon ve öğrenme problemleri gelişebilir.
  • Kompleks Miyoklonik Epilepsiler: Çocuklarda 2-10 yaş arasında başlamaktadır. Tedaviye dirençli çocukluk çağı epilepsilerinin en sık nedenleri arasındadır. Perinatal öyküde hipoksik iskemik ensefalopati olabilir. Prognoz kötü durumdadır. Çoğu çocukta üst motor nörona ait ekstrapiramidal bulgular ve belirtiler bulunur. Gelişme geriliği beraberinde her türlü tekrarlayan nöbet ve interiktal EEG'lerinde yavaş diken dalga triadı görülür ve ilaç tedavisine cevap olumsuzdur.
  • Juvenil Miyoklonik Epilepsi: Çocuklarda 12-16 yaş aralığında başlamaktadır. Epilepsilerin %5'inden sorumlu olan adolesanlarda en sık jeneralize epilepsi formudur. Kişiler uyandıktan hemen sonra görülen miyoklonik sıçramalar nedeniyle diş fırçalama, saç tarama gibi günlük işlerini yapamazlar. Bu dönemde doktora başvurulmaması durumunda grand-mal epilepsi geçirebilirler.

Miyoklonik Epilepsi Tedavisi


Hastaya yapılacak muayene, tetkik, tahliller ve hikâye dinlendikten sonra bulunan bulgulara göre tedavi süreci planlanır. Epilepsinin türüne göre öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Epilepsi diyeti ve bazı formlarda uygulanabilen cerrahi operasyonlar gibi farklı tedavi yöntemleri bulunur. Uzmanlar, kişiyi analiz edip sonuçları karşılaştırdıktan sonra uygun tedaviye karar verir. Tedavi süreci uzun ve meşakkatli bir süreç olduğundan sabırlı olmanız tavsiye edilir. Sağlıklı günler dileriz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mucella çigdem 26 Nisan 2024 Cuma

28 yıl hic suur kaybı olmadığı halde eeg sonucu parsiyel epilepsi teşhisiyle tegratol kullandım.başka bir hastane ilacı bıraktırdı..kusma ve bulantılarım cok arttı...kısa kesiyorum.Іolyak teshisi ve glutdnsiz beslenmeyle şikayetlerim ortadsn kalktı..Ancak son günlerde kafamda sallanma gibi dönme gibi arada da uĞ£usma oluyor.bugün bacaklarımın dermanı gitti ve uyku hali geldi ve anlık uyumuşum..ben gündüz hasta bile olsam hiç uyumam...tedirgin oldumi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Okan

Parsiyel epilepsi hastalığının diğer epilepsi nöbetlerinden farkı, nöbet sırasında bilincin tamamen kapanmamasıdır. Bilinç kapanmadığından dolayı epilepsi rahatsızlığınızın farkına varamamış olabilirsiniz. Kusma ve bulantılarınız Çölyak rahatsızlığınız nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Ayrıca ilacı kullanıp bırakmanız epilepsi belirtilerini ağırlaştırmış ve uyku sorunlarına neden olmuş olabilir. Bu konuda bir doktora danışmanız gerekir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap
Azer

Uyku durumları kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkmış olabilmektedir. Bu nedenle tedirgin olacak bir durum yoktur. Günlük olarak düzenli saatlerde uyuyup uyursanız bu yan etkilere rağmen ciddi bir sorun yaşamazsınız. Eğer uyku durumları devam ederse doktorunuza bilgi verirseniz eğer uyku yan etki olarak görülüyorsa ilaç değişikliği yapılabilir.

Çok Okunanlar
Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Epilepsi Nedir? Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Nedir? Epilepsi Hastalığı Nedir?
Beyin Ameliyatı Sonrası Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Ameliyatı Sonrası Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
Epilepsi Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Epilepsi Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Epilepsi Yan Etkileri
Epilepsi Yan Etkileri
Bebeklerde Epilepsi Nöbeti Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Epilepsi Nöbeti Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Epilepsi Başlangıcı Belirtileri ve Tedavisi
Epilepsi Başlangıcı Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Epilepsi Genetik Midir?
Epilepsi Genetik Midir?
Güncel
Epilepsi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Epilepsi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi