Epilepsi İlaçları Epilepsi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
22 Temmuz 2024

Epilepsi İlaçları Epilepsi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Epilepsi İlaçları

Epilepsi ilaçları, doktorun önerdiği dozlarda ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastalığın tedavisi için bu son derece önemlidir. Hastaların uygun ilaçlarla ve dozlarla, düzenli olarak yaptıkları tedavide, nöbetlerin sona ermesinde %80 oranında başarı sağlanmaktadır. Doktorlar, hastaların tedavisinde ilk aşamada tek bir ilaçla başlayıp, hastanın nöbetlerini izlerler. Bu ilacın yeterli gelmediği durumlarda ilacın değişimi ya da ikinci ilaç kullanımı söz konusu olur.

Epilepsi İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaya epilepsi teşhisi konduktan sonra, nöbetlerin kontrol altına alınması için uygun bir ilaç verilir. Doktor, ilaç dozunu hastanın durumuna ve geçirdiği nöbetlere göre belirleyip, nöbetlerin oluşumuna göre doz miktarını artırabilir. Hasta sürekli olarak doktorla temas halinde olarak, tedavinin başarısına katkı sağlamalıdır. İlaçlar düzensiz alındığında ya da kullanımına ara verildiğinde, ilaçların nöbetlerdeki olumlu etkileri de ortadan kalkacaktır. Kendinde aşağıdaki durumların görülmesi halinde mutlaka doktoruna danışmalıdır:

  • Nöbetlerin sayısında ve oluşumunda farklılıkların olması durumunda
  • İlaçların düzenli olarak kullanılamadığı durumlarda
  • Başka sağlık problemlerinin gelişmesi halinde
  • Hamile kalmayı düşündüğünüzde ya da hamile kalmış olmanız durumunda doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz

Epilepsi İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?

Kullanılan ilaçların hastaya faydalı olmasının yanında yan etkilerinin de olması muhtemeldir. Kişilerin bir kısmında yan etki görülmezken, bazılarında yan etkilerin görüldüğü izlenmektedir. Bu yan etkiler erken dönemde ya da geç dönemde ortaya çıkabilir:

Erken Dönem Yan Etkiler

İlacın vücuda alışma döneminde bir kısım yan etkinin ortaya çıkması, normal bir gelişmedir. Bu etkiler uyumla birlikte ortadan kaybolmaktadır. En sık görülen belirtiler arasında uyku hali, dengesizlik ve baş dönmesi bulunmaktadır. Bu belirtilerin birkaç hafta içinde kaybolması beklenir. Etkilerin daha uzun sürmesi durumunda ya da artması halinde doktorla iletişime geçilmelidir. Hastanın alerjik bünyeye sahip olması durumunda, ilaçların alerjik etkileri de gündeme gelebilir. Bu durumlarda başka bir ilaç seçimi için doktorun önerisi alınmalıdır.

Geç Dönem Yan Etkiler

İlaçların uzun dönem kullanılması hafızada ve konsantrasyonu korumada sorunlar yaratabilir. Çocuklarda aşırı hareketlenmeye, diş etlerinde şişmeye, ciltte sivilcelere ve kilo alma sorunlarına sebep olabilir. Bu durumda doktorunuz ilaçlarınızı değiştirecektir. Özel hallerde nöbetlerin kesilmesine iyi gelen ilaçlarda, değişim düşünülmeyebilir.

Epilepsi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında phenytoin, carbamazepin, clobazam, nitrazepam, vigabatrin ve gabapentin bulunmaktadır. Tıbbi gelişmeler, yeni ilaçların devreye girmesini de sağlamaktadır. İlaçların seçimi, hastanın genel durumuna, nöbetlerin türüne, yaşa ve yan etkilere göre yapılmaktadır. Nöbetleri durduran uygun ilacın bulunmasına kadar ilaç değişimi yapılmaktadır. İlaçlar, nöbetlerin tamamen bitmesinin ardından, sadece doktorun tavsiyesiyle kesilmelidir. Onun dışında düzenli olarak, verilen dozlarda kullanılmasına devam edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayşe naz

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Epilepsi ilaçlarımı her gün düzenli olarak alıyorum ancak nöbet sayısında bir değişiklik fark ettim. Bu durumda ne yapmalıyım? Ayrıca, ilaçlarımı birkaç gün boyunca almayı unuttum. Bu durum tedavimi nasıl etkiler? Başka bir sağlık problemi yaşıyorum ve bu yeni durum ilaçlarla etkileşime girer mi? Hem bu konuda hem de hamile kalmayı düşündüğümde doktoruma nasıl danışmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayşe Naz hanım,

Öncelikle, ilaçlarınızı düzenli olarak almanız çok önemli. Nöbet sayısında bir değişiklik fark ettiyseniz, bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmekte. Nöbet sayısındaki artış, tedavinizin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösterebilir.

Eğer ilaçlarınızı birkaç gün almayı unuttuysanız, bu durum tedavinizin etkinliğini olumsuz etkileyebilir ve nöbet riskinizi artırabilir. Bu konuda doktorunuzla iletişime geçerek en uygun adımları atmalısınız.

Başka bir sağlık problemi yaşıyorsanız ve yeni bir ilaç kullanacaksanız, bu ilaçların epilepsi tedavinizle etkileşime girip girmeyeceği konusunda doktorunuza danışmanız Önemlidir. Çünkü bazı ilaçlar, epilepsi ilçlarının etkinliğini azaltabilir veya yan etkilerini artırabilir.

Hamile kalmayı düşündüğünüzde de bu durumu mutlaka doktorunuza bildirerek epilepsi tedavinizin hamilelik sürecinde nasıl yönetileceği konusunda bilgi almalısınız. Hamilelik sürecinde ilaçların dozlarının veya türlerinin değiştirilmesi gerekebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Öldürür Mü?

Epilepsi Öldürür Mü?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ketojenik Diyet Epilepsi

Ketojenik Diyet Epilepsi

Epilepsi Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Epilepsi Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi