Epilepsi Türleri Nelerdir?
19 Haziran 2024

Epilepsi Türleri Nelerdir?

Epilepsi, beyinde anormal elektriksel aktivitelerin neden olduğu, istemsiz davranış bozuklukları ve hareket nöbetleri ile karakterize edilen bir hastalıktır. Genellikle çocukluk döneminde başlar ve yaşamın farklı evrelerinde çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Epilepsi, halk arasında "sara hastalığı" olarak da bilinir.

Neden Olan Etmenler
  • Kalıtımsal: Aileden geçen genetik faktörler nedeniyle çocukluk yıllarında başlar.
  • Beyin Patolojileri: Beynin oksijensiz kalması, beyin travması, beyin kanaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Yetişkinlerde ise beyin damarlarında meydana gelen hastalıklar ve kitleler nedeniyle gelişir.
  • Sistemik Patolojik Süreç: Toksik etmenlerin yanı sıra bazı sistemik hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Epilepsiye sebep olan etmenler ortadan kaldırıldığında hastalık kendiliğinden düzelir. Ancak beyinde hasar oluşmuşsa nöbetler devam edebilir.
Epilepsi Türleri

Rolandik Epilepsi

Genellikle çocukluk çağında görülen bir türdür. Rolandik epilepsi ilkokul dönemlerinde başlar ve ergenlik dönemi sonunda sona erer. Bu türde hastada gece uykusundan uyanıp konuşamama, nöbetler, dudak eğilmesi gibi durumlar görülür. Nadir durumlarda şuur kaybı veya vücuda yayılan etkiler olabilir.

İyi Huylu Oksipital Lob Epilepsi

Çocukluk çağında görülen türlerden biridir. Bu türde de rolandik epilepside olduğu gibi ergenlik sonrası hastalık atlatılabilir. Hastada genellikle mide bulantısı, kusma, tek bir noktaya odaklanma, görsel bozukluk ve nöbetler görülür.

Temporal Lob Epilepsi

Yetişkinlerde görülen epilepsi türüdür. Hastada oluşan nöbetlerin beynin şakak bölgesinden başladığı için bu ismi almıştır. Genellikle şuur kaybı ve davranış bozukluğu görülür.

Çocukluk Çağı Absans Epilepsi

Yine çocuklarda görülen, ilkokul dönemi ile başlayıp ergenlik sonunda atlatılabilen bir türdür. Hastalar bir dakikalık dalgınlık yaşarlar ve bu süre içerisinde gözlerde kayma oluşabilir.

Juvenil Myoklonik Epilepsi

Genellikle ergenlik döneminde görülen, sabah saatlerinde etkisinin daha çok hissedildiği bir türdür. Uzun süreli tedavi gerektirir. Ancak çoğunluğunda iyileşme görülür.

Frontal Lob Epilepsi

Beyindeki frontal lobun ön kısmında meydana gelen nöbetlerle karakterize edilen bir epilepsi türüdür.

İyi Huylu Ailesel Bebeklik Çağı Epilepsi

Bebeğin ailesinde bu durumun yaşanmış olması, yani hastalığın genetik yollardan çocuğa geçmesi ile yeni doğumlarda ya da bebeklik döneminde görülür. Kısa süreli tedavi ile hastalık yok edilebilir.

Işığa Duyarlılık Gösteren Fotokonvulsif Epilepsi

Çok nadir görülen bir epilepsi türüdür. Eğer duyarlılık durumu hastada nöbetlere neden olmuyorsa televizyon izlerken ya da yoğun gün ışığı için önlemler alınabilir.

İnfantil Spazm

Hastanın tüm vücudunda öne ya da arkaya doğru kasılma nöbetleri görülür. Bebeklik döneminde meydana gelebilecek bir epilepsi türüdür. Nöbetler ardı ardına gerçekleşir. Hastada meydana gelen nöbetlerin nedeninin bulunamaması durumuna West sendromu denir. İğne tedavisi ile hastalık ilerlemeden kontrol altına alınabilir.

Epilepsi türleri, hastalığın seyrini ve tedavi yöntemlerini belirlemede büyük önem taşır. Her türün kendine özgü belirtileri ve tedavi yaklaşımları vardır. Bu nedenle, doğru tanı ve uygun tedavi planı için uzman bir nörolog tarafından değerlendirilmek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Nöbetleri

Epilepsi Nöbetleri

Epilepsi Yan Etkileri

Epilepsi Yan Etkileri

Haber Bülteni

Güncel

Epilepsi Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Epilepsi Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Epilepsi Genetik Midir?

Epilepsi Genetik Midir?

Güncel

Rolandik Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Rolandik Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi